Welkom op mijn website

Home Site nieuws Monique Alles over Cindy Mijn forums Interessante websites Online spelletjes Foto's van mij en Cindy Downloads

Contact opnemen Bezoek mijn gastenboek Meldt je aan voor mijn nieuws-feed and podcast feed

Ik en mijn hondje 
Cindy

Mijn geschiedenis, hobbies, interesses, bezigheden en links naar voor mij relevante websites vind je allemaal verzameld op deze site!

Keuzehuis met 7 kamers: dromen en wensen

Keuzehuis

In 1996 wist ik het helemaal niet meer. Ik dacht dat ik het wel wist, maar niets bleek minder waar. Ik was de weg helemaal kwijt. Ik had een soort van vrijheid leren kennen die ik nog nooit eerder gevoeld had. Dat proces was allemaal begonnen op het Loo Erf, en ik was mijzelf aan het ontwikkelen op een tempo dat ik zelf niet eens voor mogelijk hield. maar van de andere kant had ik ook nog een paar onzekerheden die ik maar niet kwijt raakte.

Mijn originele plan was geweest om weer bij mijn ouders te gaan wonen, maar tegen de tijd dat dit plan in uitvoering gebracht zou moeten worden, begon het gevoel dat ik daar niet meer thuis zou horen en niet meer in het gezin zou passen steeds duidelijker merkbaar te worden. het was tijd om de beslissing nog eens opnieuw te evalueren, en dit keer op een betere manier. Daarom deed ik in 1996 mee aan het Loo Erf Ijsselland project. Dit project werd op het Loo Erf gehouden, in samenwerking met hogeschool Ijsselland in Deventer, waar ik later ook mijn studie ben gaan volgen.

Een van de onderdelen die tijdens dat project in Deventer aan bod kwam, was het keuzehuis, dat speciaal voor beroepsorientatie door de projectbedenkers ontwikkeld was. Stel je een huis voor, jouw keuzehuis. Het huis heeft 7 kamers waarin eigenlijk alles wat met je leven te maken heeft en met belangrijke keuzes die daarin genomen moeten worden, ergens wel te categoriseren valt. het is een hulpmiddel om je interesses, mogelijkheden, wensen/dromen, angsten/beperkingen, beroepsidee-en etc. op een overzichtelijke manier in beeld te krijgen. De kamers zijn dan ook logisch te bedenken:

** Kelder; De ruimte van het verborgenen, alles waarbij je je onprettig voelt en waar je bang voor bent. Misschien niet een prettige plek,maar wel een heel noodzakelijke.

** Interesses: Een plekje waar alles thuis hoort waar je belangstelling voor hebt. hobbies, interesses, ook op beroeps- en studiegebied.

** Beroepen: In deze kamer kun je alles kwijt wat te maken heeft met beroepen en wat je op het gebied van beroepen belangrijk vind.

** Studie: alles met betrekking tot je studie wat voor jou van belang is. Voltijd, deeltijd, locatie, richting en wat dan nog meer.

** Kwaliteiten: Jouw perssoonlijke kwaliteiten horen hier thuis, maar ook je minder sterke punten. Hier gaat over: wie ben ik en wat kan ik?

** Ik over mezelf: wat vind ik van mezelf? Welk beeld heb ik over hoe ik in elkaar zit, en wat denk ik over hoe anderen mij zien?

** Anderen over mij: wat zeggen anderen over mijn persoonlijkheid, goede en minder goede kanten?

Zolder: wensen, dromen en verlangens. Hier schrijf je alles neer wat je graag voor de toekomst zou willen. Je ideale beroep, je droomwereld en, je droomhuis.

Even voor alle volledigheid: wij deden het project met een groep van 4 blinde en slechtziende deelnemers, waardoor automatisch de vraag rees, waar onze handicap thuis hoorde. Zou je daar nog een 8ste kamer voor moeten maken? De conclusie van onze groep toen was, dat je handicap niet in een kamer te zetten valt, omdat het eigenlijk in alle aspecten van jezelf terug komt. Het is de kleur, de verf van je leven en van je huis. handicaps en dergelijke lichamelijke beperkingen zagen we dus als verf, niet als kamer, schuurtje of ander hoekje. Of die zienswijze eigenlijk theoretisch klopt, ik zou het niet weten. Ik weet eigenlijk helemaal niet in hoeverre dit keuzehuis op een theorie is gebaseerd, want ik kan er op het internet helemaal nergens iets over vinden.

Droomflat

Dan komt nu eindelijk het onderwerp aan bod, waar ik dit hele artikel over begonnen was, maar het voorgaande was nodig om te zorgen dat je het onderstaande kon begrijpen en een context had om het in te plaatsen. het werd namelijk niet zomaar besproken, het was belangrijk voor je toekomstvisie.

In een van de bijeenkomsten van het project werd aan ons gevraagd om onze ideale toekomst eens te beschrijven. Waar zouden wij graag over 10 jaar zijn? Even concreet gezien, over 10 jaar vanaf dat moment bekeken was uiteindelijk precies de tijd dat ik weg ging uit Deventer.... Maar goed, hier volgt een ongeveer constructie van wat ik toen oover mijn toekomstwensen en toekomstvisie zei:

Toekomst: Over 10 jaar hoop ik een leuke baan te hebben, waarin ik veel met mensen zal werken, waarin ik veel gesprekken met mensen zal voeren en betrokken zal zijn bij mensen, om ze te helpen, in ieder geval om dat te proberen. En mijn huis, mijn echte droomhuis ziet er als volgt uit: een klein huisje, een flatje of zoiets. Gewoon een kleine gezellige woonkamer, gezellig is belangrijker dan groot, een slaapkamer, een keuken, een badkamer. Gewoon dicht bij een supermarkt en bushalte en verder niks speciaals. Ik droom van simpele dingen, want zo'n flat lijkt me alles wat ik nodig heb, en ik kan hem nog zelf onderhouden.

Zoals ik in het hoofdartikel al schreef, had ik minder dan een jaar later al die droomflat. Misschien was die droom dus meer werkelijkheidszin dan droom? Ik zou dat niet weten. Ik weet wel dat de wensen van mijn nieuwe flat niet zo heel veel hoger zullen liggen. Ik wil natuurlijk een iets grotere woonkamer, ook voor meer bezoek, want ik ken meer mensen, en 2 slaapkamers, zodat ik er eentje kan inrichten als computer- en hobbykamer, zodat ik dat niet meer allemaal in mijn slaapkamer, of nog erger, in mijn woonkamer hoef te doen. Maar de mogelijkheid van een logeerkamer zou ik eigenlijk ook wel fijn vinden, misschien nog net iets belangrijker? Dat weet ik niet, en dat zal afhangen van waar ik tegenaan loop. Ik laat mij door mijn intuitie leiden, dan komt alles helemaal goed.

Nu ken je dus de geschiedenis van mijn droomhuis, en ook het model Keuzehuis dat mij aardig geholpen heeft bij het ordenen van mijn gedachten en ervaringen om beslissingen te kunnen nemen, want je kunt het voor heel wat gebruiken.

terug naar hoofd-artikel

Index Contact Linklijst Mijn Hyves-pagina Mijn msn space

Met dank aan BlinfoTec's cursus websitebouwen voor visueel gehandicapten.