Welkom op mijn website

Home Site nieuws Monique Alles over Cindy Mijn forums Interessante websites Online spelletjes Foto's van mij en Cindy Downloads

Contact opnemen Bezoek mijn gastenboek Meldt je aan voor mijn nieuws-feed and podcast feed

Ik en mijn hondje 
Cindy

Mijn geschiedenis, hobbies, interesses, bezigheden en links naar voor mij relevante websites vind je allemaal verzameld op deze site!

Belangengroep voor Slechtziende en Blinde Studenten (BS&BS)

Wat is dit?

De BS&BS is een onderdeel van de NVBS, de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden. De NVBS houdt zich bezig met belangenbehartiging en lotgenotencontact, tenminste dat zijn de hoofddoelen. De BS&BS is een belangengroep, tegenwoordig ook wel Contactgroep genoemd. Dat betekent dat de BS&BS wel leden mag hebben, en dus ook ledenvergaderingen. In In het begin had de BS&BS nog geen stemrecht binnen de Ledenraad van de NVBS, maar daar is later verandering in gekomen.

Het hoofddoel van de BS&BS is belangenbehartiging voor Blinde en Slechtziende studenten die een HBO of Universitaire oopleiding volgen. Dat wordt gedaan door informatie te verstrekken aan Decanen over problemen waar studenten met een visuele handicap tegenaan lopen. Verder werd in mijn tijd samengewerkt met een organisatie waar ik momenteel de naam even van kwijt ben, maar die belangen behartigde voor hbo/Wo studenten met een lichamelijke of anderszins beperking, dus een overkoepelende soort van organisatie.

Verder werd aandacht besteed aan de problemen met het verkrijgen van de juiste en de nodige studieboeken, toegankelijkheid van scholen en universiteiten en dat soort dingen.

Een tweede doel, dat voor mij belangrijk was, was ervoor zorgen dat studenten met een visuele handicap met elkaar in contact kwamen en ervaringen konden uitwisselen. Om dit doel te bereiken was er een activiteitencommissie, waar ik me vooral mee bezig hield. We organiseerden ons jaarlijks studentenweekend met zowel gezellige, recreatieve en ontspannende activiteiten als voorlichtingsactiviteiten. voorbeelden van ontspanningsactiviteiten waren onder andere een rondleiding aan het Gelredome, zwemmen, aikido, muziek en zang, wijn proeven, massage, en nog wel meer. Voorbeelden van informatieve activiteiten waren o.a.: sollicitatietraining, allerlei wworkshops en informatiebijeenkomsten. naast de weekenden werd enkele keren per jaar ook nog een bijeenkomst gehouden die gewoon een dag duurde, vaak gecombineerd met de ledenvergadering, wandelingen en dat soort dingen. Ik vond het organiseren van de activiteiten leuker en prettiger dan de belangenbehartigingskant van het verhaal. Ik zal nooit ontkennen dat die kant belangrijk is, voor heel wat mensen namelijk zijn er veel problemen bij studeren met een handicap die aandacht verdienen. Maar mijn studieproblemen kwamen ergens heel anders uit voort, niet uit mijn visuele handicap en daardoor sprak dat onderwerp mij persoonlijk weinig aan en had het ook niet zo'n zin om me daarvoor in te zetten.

veranderingen

Intussen is er aardig wat veranderd. De BS&BS is samengevoegd met de Jongerencommissie en heet nu contactgroep Jongeren en Studenten (CJS). Meer Informatie

Terug naar het hoofdartikel

Index Contact Linklijst Mijn Hyves-pagina Mijn msn space

Met dank aan BlinfoTec's cursus websitebouwen voor visueel gehandicapten.